Facebookpinterestinstagram

Art Trema Fest Ruma, popularna Trema, ove godine je po 22. put bila organizovana u Gradskom pozorištu u Rumi. U saradnji sa Kulturnim centrom, Gradskom bibliotekom i Zavičajnim muzejom Ruma i ove godine Trema je svima otvorila svoja vrata umetnosti.

Pokrenuta 1997. godine kao smotra amaterskih pozorišta, Trema je vremenom prerasla u jedinstveni festival koji okuplja više ne samo amatere nego sve autore koji žele svoj rad da prikažu ljubiteljima pozorišta. Sada je to je revija teatarskih autorskih projekata, bilo ispita, diplomskih radova ili profesionalne produkcije, zatim kamernih predstava studenata akademija umetnosti, akademskih pozorišta i produkcija ustanova kulture.

Shvatajući koliko je Trema fest interesantan i kulturno važan projekat, i Vijuganje se priključilo sa svojim aktivnostima, ne bi li približio tajne pozorišta deci, budućim pozorišnim kritičarima, režiserima, glumcima.

Konsultujući glavnog organizatora Treme, Zoltana Fridmana, Vijuganje je u saradnji sa boravkom za decu Foxford iz Rume, koji vodi Bojana Pujić, kao i SSŠ ,,Branko Radičević“ iz Rume i profesoricom Danijelom Dragojević, osmislilo interesantan, kreativan, kvalitetan i bogat program za decu. Prateći dinamiku samog festivala, svakog dana dečije radionice odigravale su se u holu KC Ruma. Na taj način je deci pokazano da je pozorište otvorena institucija, spremna za druženje i davanje.

U druženju sa Foxfordom, deca su pravila pozorišne maske i upoznavala razne tehnike, slušala o različitim kulturama i igrala se kostimografa i rekvizitera.

Učenici SSŠ ,,Branko Radičević“ i njihova profesorica Danijela Dragojević odlučili su se da zajedno sa decom ožive aždaje iz mašte i učine da bajka postane stvarnost.

U okviru radionica na Vijuganju, igrajući se pozorišnih igara, deca su imala priliku da prođu kroz niz interesantnih vežbi koje svaki glumac mora da zna. Zatim su učila da sarađuju i budu tim poput svake pozorišne trupe. Osluškujući, zapažajući, imitirajući, izmišljajući, šireći komunikaciju i dobru reč, deca su se prvenstveno lepo zabavila, ali i dosta toga naučila i sa sobom i u sebi ponela lepe uspomene i ideje.

Radionica: ko me gleda iz ogledala

Radionica: pravi smo stvaralački tim

Radionica: rukuj se k’o čovek

Vidimo se i iduće godine. Slomite nogu! 🙂